Friday, 18 March 2011

Bagaimana Membuat Pintu sudut


Sudut Main Peranan

Bagaimana membuat pintunya?
Pintu masuk menggunakan BATANG PAIP PVC saiz nya 1/2" sahaja. kalau mau basar lagi usulnya pakai Saiz basarlah sedikit 2" kah 3" kah...
Paip atu pacakkan atau cucukkan kedalam tin yang berisi batu biar berat so ia tagap nda tumbang. saya menggunakan bekas TIN SUSU infagrow (atau sewaktu dengannya)  yang besar..pasal penutup tinnya jenis plastik (kalau ada tin yang penutup plastik buleh jua lagi baik pasal atu ku buat tin infagrow kalau tin milo, penutupnya jenis tin jua payah menabuk), tebuk penutup tin berbentuk (+) dan masukkan paip ke dalam tin. dalam tin ada batu bata kecil dan selebuih nya batu kecil2 yang digunakan untuk membuat rumah...siapa ada membuat rumah minta tah sedikit ehe..

Macam mana membuat curve pintu?
Gunakan bahan terbuang... hula hup yang inda baik lagi potong dua dan masukkan di hujung paip tadi... (Dibantu Oleh Cikgu Siring) Thanks cigu...

Sudah siap lilit tia dengan bunga...

Hiasan gambar bunga berbentuk  half round.
Gurnakan kotak terbuang....
Dibuat daripada kotak yang berbentuk bulat. Jika ada meja bulat rendah yang dibekalkan untuk prasekolah kotak nya jangan dibuang. iatah yang ku pakai tu. saya potong kepada dua dan hiasi dengan bunga, rumput dan bugs... terpulang biskita untuk mendesign

Bagaimana Membuat Pagar?
Lihat cara membuat pagar yang berwarna warni (hijau kuning merah) 
 Gunakan kotak terbuang...
kotak bekas fotocopy atau kotak komputer sebab kotak seperti ini tebal dan keras macam kayu...
So masani sekolah dibekalkan ni komputer..kotak-kotak ani berguna...pasan2 tia arah guru2 disekolah or mana2 pejabat jangan dibuang...
Daripada membali baik buat sendiri......




Potong lebar 6" dan tingginya mengikut panjang kotak tersebut iaitu 33". sanang sikit pasal kotak atu andang besar


Setelah itu potong hujung nya seperti bentuk atap 3"


Siap, semuanya ada 16 keping


Kemudian potong kotak untuk dilekatkan dibelakang pagar secara melintang
ukurannya 2" tinggi


  



Stelah siap memotong...test tia macam mana usulnya...sukat jarak antara pagar tersebut...yang ani 2" jarak anatara pagar..kalau mau dekat lagi buat 1" kah 1" 1/2 kah...lagi lawa tu...



Macam mana bulih berwarna atu?

Panjang ceritanya ni...dangar ah...
Semasa ku baru pinda last year Feb 2010... masani 1 year 1mth sudahku di sekulah ani sudah...baru pulang bunyinya tapi banyak udah ku buat di kelas atu...ngalih,, mistilah ngalih...tapi yang penting PUAS HATI.....kan??kan??
Masa atu aku mencat kelas...membali warna hijau dan pink... coz masa atu muridku mau warna pink..So as a teacher ku kabul kan tah permintaan kanak-kanak mau warna pink...*padahal cigunya suka pink jua* ahaha
So, terpikir ku kan membuat pagar ani dengan MELUKIS di dinding saja di sudut bacaan... membali tah ku cat tong kecil 1 ltr saja...3 tong biru, kuning, merah.memandang kan masa yang terlalu tidak mengizinkan..dan ada yang penting lagi mesti dibuat...terkubur tia hajat kan membuat pagar.... cat-cat yang baru atu pun besimpan di almari kelas..

Setelah setahun berlalu, ari atu ada tia mertua ku bertanya "Ko guna kutak Komputer?" hehe apa lagi aku nda pikir 2x "guna ma, guna"  mertua ku betanya, sebab ia malar meliat aku memutik2 kutak..ehehe nda dapat sedikit semua kan ku simpan..sampai hubby ku buat joke "mun semua ko beguna esok ku membawa ko ke sungai akar"
btw TQ mother....

Ku sampaikan hajatku kan membuat pagar ani jua... ia tah ku pakai cat-cat yang ku bali last year atu... Siuk mencat ah..siuk li ah..... Kotak yang siap dipotong ku bawa ke sekolah...waktu petang mencat tah ku sampai siap....

 Hijau


 Merah dan kuning


Ani untuk dilekatkan di belakang pagar. pakai warna hitam...cat hitam bakas cat yang ku gunakan untuk mencat disply board hasil kerja murid...ada labih nya..
Warna lain bulih jua.. untuk jimat cermat pakai sedikit-sedikit saja sebab yang inda ku cat atu tempat ku melekatkan pagar...terpampan kan, sayang jua mun di cat...


Siap lah pintu pagar untuk corner..

Sebenarnya lama dah ku kan buat ani...untuk sudut bacaan...sekali semasa sekolah kan kana lawat 12 mac 2011 my Gb bagi idea suruh buat macam pintu... So iatah masanya ni membuat, ku korbankan tah masa untuk membuat apa yang ku bayangkan atu...ani tah jadinya.. Sampai hajat...

Biskita bulih jua membuat untuk reading corner kah....untuk di sudut pentas kah...
Selain atu, bulih juga digunakan di pentas dewan kalau murid kitani kan membuat persembahan dapat jua di bawa ke dewan kan... Sebab atu tah ku buat yang bulih di pindah-pindahkan...

Untuk dikongsikan....kalau bekarih dapat kalau inda tinggal imagine tah saja tu...ehe

By the way...
Thanks to my GB...Thankful to have supportive GB... and selalu melawat ke kelas ku.... She knows alot pasal kelas preschool nya...
Thats all...Thanks..

No comments:

Post a Comment